divendres, de gener 09, 2009

Geopolítica Mundial amb Pere Vilanova

Arrel del Programa Vicens Vives (web) avui he tingut la oportunitat d’escoltar a Pere Vilanova, catedràtic de ciències politiques i actual director d’assumptes estratègics i de seguretat del Ministeri de defensa, parlant de Geopolítica Mundial.

Més de quatre hores de conferencia/classe/debat donen per molt, però destacaré algunes idees:

1.- Definició de Política: Competició per el Poder.

2.- La globalització no existeix, és un terme mig ideològic, mig funcional que invoquem per trobar solucions. Quan la globalització era petita se’n deia interdependència.

3.- A la dècada dels 90 hi havia una mitjana de uns 40 conflictes armats a l’any, a la dècada actual uns 30. De tots aquests només un 4% son conflictes entre estats, la resta son conflictes armats a dins del mateix estat. Les Nacions Unides només intervenen en els conflictes entre estats, és a dir en un 4% .

4.- Per entendre la política xinesa cal saber jugar al Joc del Go (wiki), un joc d’estratègia, observació i tàctica creat a Xina fa més de 4.000 anys.

5.- La creació, consolidació i creixement de la UE s’explica a partir de conceptes de seguretat global.

6.- El paper de Turquia és clau en el futur mapa energètic Europeu. A Europa el gas i el petroli o entren per Rússia o per Turquia. És incongruent que Turquia no sigui admesa com a membre de la UE quan és membre del Consell d’Europa i de la OTAN.


7.- Hi ha una clara distinció entre països musulmans i països àrabs. Dels 5 països amb més població musulmana cap és àrab. No hi ha un model polític que defineixi els països musulmans. La religió tampoc és un nexe d’unió: forces països musulmans estan o han estat en guerra entre ells o en guerres civils.

Respecte al conflicte entre Israel i Palestina, com a bon coneixedor del tema, ha mostrat certa perplexitat i abatiment. L’atac israelià sobre Gaza únicament s’explica a partir de raons electorals: A Israel hi ha eleccions properament i sembla que les enquestes no estaven afavorin ni el Kadima ni al Partit Laborista. El Likud de Netanyahu que ha estat acusant al Govern de Ólmert de poc contundent davant dels atacs de Hamàs, anava per davant en la intenció de vot.