dijous, de gener 15, 2009

Ramon Tremosa, l'economista optimista

No hi ha dubte que en Ramon Tremosa (web) ha estat un dels homes de la setmana després de la seva designació com a candidat de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a les eleccions europees del proper mes de juny.

El passat mes d’octubre vaig tenir la oportunitat d’escoltar-lo en una sessió del Programa Vicenç Vives (web) que versava sobre "Territori i model de País” i on ens va exposar el seu de model i la seva idea de com a de ser Catalunya en el futur. La proposta d’en Tremosa està molt ben explicada al seu darrer llibre: "Catalunya serà logística o no serà" però m’atreviré a fer-ne 5 cèntims.

El geògraf Richard Florida (wiki) creu que els motors de creixement econòmic del segle XXI no seran les grans ciutats com Madrid, Paris, Moscou que són grans metròpolis però que estan aïllades en una espècie d'oasis en mig del desert, sinó les Macro-Regions formades per diverses agrupacions de ciutats i de regions amb una densitat de població prou gran i prou extensa com per unir-les entre elles. A partir dels mapes de llums (fotos nocturnes fetes per satèl•lits) en Florida detecta les 20 principals Macro-Regions del món i entre elles hi ha la Macro-Regió mediterrània que va d’Alacant fins a Lió passant per Valencia, Barcelona i Marsella (foto).


Tremosa, a qui algun dels meus companys el va definir com l'economista optimista, analitza aquesta Macro-Regió de 20 milions d’habitants i identifica la ciutat de Barcelona com a possible capitalitat degut a clars motius geogràfics, demogràfics i econòmics. Catalunya, amb Barcelona i Tarragona, (i en certa manera també Valencia) tenen un gran actiu que no té Marsella o Algecires: disposen d’un teixit industrial molt diversificat i són capaces d’acabar productes semielaborats importats d’Àsia (la gran fàbrica del món) per ser acabats i comercialitzats en aquesta Macro-Regió. Aquest teixit industrial suposa un valor afegit per les grans multinacionals que s’han d’establir en aquesta zona. De fet, aquest és el model econòmic holandès i segons Tremosa: “Catalunya ha de ser la Holanda del sud d’Europa”.

L'altre dia vaig veure una entrevista que el Biel Barnils li va fer, diria que més o menys a la mateixa època, en el programa “Factor Humà” del Canal Català d'Osona(web). Potser de manera més breu i concisa en Tremosa repassa alguns dels punts que us he comentat. Us l’adjunto tot recomanant que us la mireu.


.

Val a dir, abans d’acabar aquesta nota, que celebro que Convergència (web) s’hagi decidit finalment per un personatge com ell, independent i independentista, tot fent una aposta a favor de la meritocràcia i la qualitat i en contra de la mediocritat i el sectarisme de la vida política catalana actual. Cada vegada amb més urgència el nostre país necessita la seva millor gent al capdavant, la més ben preparada i la més compromesa.

Voldria felicitar a en Ramon per acceptar aquest repte i també a Convergència per obrir el partit i apostar per la qualitat.